Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 18 kwietnia 2013

KUCHNIA - Ciasta porady


Ciasta:

Za suche bezy: za bardzo przesuszone i zbyt twarde bezy nie smakują najlepiej.Możesz je jednak nasączyć kawą,wodą z dodatkiem aromatu do ciasta lub alkoholem.Nasączone bezy ułóż w tortownicy,przykryj warstwą kremu i owoców lub zalej galaretką.Z powodzeniem zastąpią one tradycyjny spód do ciasta.

Pokruszone bezy: jeśli blaty bezowe lub drobne ciasteczka pokruszyły się ,nie wyrzucaj ich.Słodkie okruchy będą smakowitym dodatkiem do lodów.Mogą też stać się bazą do przyrządzenia oryginalnych deserów z owocami i bakaliami.

Odmierzaj cukier na bezy: przygotowując składniki na bezy,starannie odmierzaj ilość cukru podaną w przepisie.Zbyt dużo cukru może spowodować, że bezy będą zbyt słodkie, a oprócz tego nabiorą nieapetycznego brunatnego koloru.

Suche naczynia: zdarza się,że piana z białek nie chce się ubić.Aby tego uniknąć zwróć uwagę na naczynia i sprzęty,którymi się posługujesz.Muszą one być zupełnie suche (bez śladów tłuszczu),najlepiej schłodzone.Przed ubijaniem warto też dodać szczyptę soli lub kilka kropli cytryny.

Natłuszczony nóż: ciasta i torty na spodach bezowych bez trudu pokroisz na porcje,jeżeli wcześniej natłuścisz masłem lub margaryną duży ostry nóż,którego będziesz używać.


Smaczny biszkopt: biszkopt nabierze wspaniałego smaku,jeżeli formę do ciasta zamiast bułką tartą wysypiesz wiórkami kokosowymi.


Łatwiej wyjdzie z formy: zanim wylejesz ciasto biszkoptowe do natłuszczonej i posypanej formy,wstaw je na chwilę do lodówki.Po upieczeniu łatwo je wyjmiesz.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz