Pieczywo
Uratuj czerstwy chleb: czerstwego
chleba nie wyrzucaj.Możesz go pokroić na małe kawałeczki,obsmażyć na
maśle lub oliwie i ostudzić.Tak przyrządzone grzanki będą doskonałe do
zupy.
Bułki lekko czerstwe: kajzerki
tylko lekko sczerstwiałe możesz po namoczeniu w wodzie lub mleku zużyć
do mielonych kotletów lub pasztetu.Możesz też skropić wodą i odświeżyć w
piekarniku.
Bułki jak kamień: jeżeli
kajzerki wyschły na kamień, zrób z nich bułkę tartą.Nie miel ich jednak
w maszynce,bo szybko stępią się noże,a bułka będzie grubo
zmielona.Lepiej zetrzeć je na tarce o małych oczkach.Bułkę tartą można
dodatkowo przesiać przez niezbyt gęste sitko.
Czerstwe drożdżówki: drożdżówki
lekko czerstwe można pokroić w kostkę,wrzucić do mleka i zjeść na
śniadanie.Ale można też poczekać,aż drożdżówki całkiem wyschną lub
dosuszyć je w piekarniku.Po starciu na tarce o małych oczkach otrzymasz
półsłodką bułkę tartą, która podsmażona na maśle świetnie nadaje się do
polania np.leniwych pierogów.
Chleb można mrozić: jeżeli
kupiłaś za dużo chleba możesz go zamrozić.Przedtem jednak pokrój
bochenek na kromki,by potem odmrażać tylko tyle pieczywa,ile będziesz
potrzebować.Kromki odmrażaj w piekarniku lub tosterze.Ten sposób
przechowywania pieczywa sprawdza się w przypadku białego chleba,razowy
po zamrożeniu nie jest już tak smaczny.
Pieczywo chrupkie: najlepiej
przechowywać szczelnie zamknięte ( w foli lub w metalowym pudełku ),aby
nie wchłaniało wilgoci.Nie przechowuj go bez opakowania z innym
pieczywem w chlebaku.Jeśli pieczywo chrupkie zmięknie,możesz mu
przywrócić dawne właściwości,opiekając 3-5 minut w piekarniku nagrzanym
do 50st. lub przez minute w tosterze.
Dobry sposób na tosty: tostowe
pieczywo zapakowane w folie nie czerstwieje, ale czasem szybko pokrywa
się pleśnią.Najlepszy sposób,by temu zaradzić,to przechowywanie tostów w
zamrażalniku.Przed opiekaniem nie trzeba tostów rozmrażać,lecz od razu
można wkładać do tostera.
Ziemniak w chlebaku: jeżeli
w twoim chlebaku pieczywo szybko czerstwieje, kładź do środka obrany
surowy ziemniak.Dzięki temu chleb i bułki dłużej zachowają świeżość,a na
dodatek nie będą pokrywać się pleśnią.
Czy chleb jest upieczony? Jeśli
masz wątpliwość,czy chleb dobrze się upiekł,powinnaś popukać w spód
bochenka.Jeśli wypiek nie wydaje głuchego odgłosu,wstaw go jeszcze na
5-10 min.do piekarnika.
Za bardzo wyrósł: trzeba
uważać, by ciasto do wypieku chleba nie wyrosło za bardzo
(tzn.powiększyło swoją objętość więcej niż dwukrotnie).Wtedy jest
pewne,że chleb w piekarniku opadnie i utworzy się zakalec.
Potrzebna cierpliwość: jeśli
na początku wyrabiania ciasta na chleb wydaje ci się ono zbyt
rzadkie,nie dosypuj mąki.Zarabiaj je energicznie 1-2 minuty,zgarniając
je ręką od brzegów ku środkowi.Wkrótce ciasto nabierze elastyczności i
zacznie odstawać od ręki.Nie potrzebne dodanie mąki może sprawić,że
otrzymasz wypiek zbyt suchy,który będzie się kruszył.
Nie przepadam za fast foodami, w Lidlu zawsze kupuję pełnoziarniste wafelki Tovago href=https://tovago.pl/ ">title="chrupkie pieczywo">www.tovago.pl/.
OdpowiedzUsuń